Duurzame warmte
Om de woonruimtes van Johannastate op een duurzame en gelijkmatige manier te verwarmen is er gekozen voor de bouw van een Finoven: een combinatie tussen open haard en centrale verwarming. Deze manier van verwarmen wordt vooral gebruikt in de hoog noordelijke delen van Europa en Rusland, waar de dagen koud zijn en een simpele radiator niet volstaat.In de winter wordt er ´s ochtends een flink vuur gemaakt in de stookkamer, waar een schone houtverbranding uit ontstaat. De hitte stijgt op en verwarmt het water in de tank, en zo ook de radiatoren die dit water gebruiken. Er is relatief weinig brandstof nodig en de warmte die de kachel geeft is aangenaam klimaatneutraal.
Volgens Fetze Tichelaar van Tigchelkachels is de beheersing van houtvuur pas gekomen met het ontstaan van de eerste Finovens. Hij noemt het een optelsom van brandstofefficiëntie en warmtecomfort. Dit is ook te merken als je op het verwarmde bankje zit met je rug tegen de ‘knuffelmuur’. Zelfs aan het eind van de dag, lang nadat het werkelijke vuur tot smeulend hoopje en dan tot as verworden is, voelt de ruimte nog aan als een warme, ademende deken.
Duurzame stroom
Sinds januari 2013 is het dak van de state bekleed met 36 zonnepanelen. Alle benodigde elektriciteit wordt nu op duurzame wijze opgewekt.
Ook op het nieuwe dak zijn weer zonnepanelen geplaatst.
Pelletkachel in het Bûthús (atelier Cowboykillers)
Omdat het slecht warm te krijgen was en de CV overuren moest maken hebben we een pelletkachel in het atelier geplaatst. Nu zitten de boys er warmpjes bij en wij belasten het milieu weer wat minder.